Logotip svinčnika

 

V programu Inkscapu sem ustvarila logotip za Infografiko in zvok, ki ju lahko najdete na najini vzročni spletni strani, ki je ustvarjena s Dividi temo.

 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/"><img alt="Creative Commons License" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/88x31.png" /></a><br />This work is licensed under a <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License</a><!-- [et_pb_line_break_holder] -->Eva.
<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/"><img alt="Creative Commons License" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/88x31.png" /></a><br />This work is licensed under a <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License</a><!-- [et_pb_line_break_holder] -->Eva.

Spodaj bo opisala postopek za izdelavo svinčnika s uporabo programa Inkscape. Le-tega bom razložila preko posnetkov zaslona (glej spodnjo sliko).

Začnimo s tem, da odpremo program Inkscape in si pripravimo prazno stran. Datoteko tudi poimenujmo in jo shranimo. Nato začnemo s prvim ustvarjanjem lika tako, da kliknemo na ikono: Riši zvezde in Mnogokotnike (glej spodnjo sliko – leva stran slike – majhna tabela – ikona v obliki zvezde ). Z izbrano ikono narišemo šestkotnik ter ga pobarvamo npr. z zeleno (glej spodnjo sliko).

Kliknemo na na puščico, kar pomeni: Izberi in preoblikuj predmete in označimo šestkotnik. Nato še enkrat z miško kliknemo nanj, da ga bomo lahko preoblikovali. Z likom se malce poigramo tako, da ga še dodatno zmanjšamo.

Nato kliknemo nanj ter ga s tem označimo. Pritisnemo desno tipko tako, da se nam odpre meni (glej spodnjo sliko) in tam zberemo možnost podvoji.

Označimo oba objekta in pot predmetov spremenimo v predmet. Tako, da gremo v zgornji zavihek z imenom Pot izberemo Predmet v pot.

Kliknemo na ikono Riši kvadrate in pravokotnike in narišemo pravokotnik. Nato spet kliknemo na pravokotnik in njegovo pot spremenimo v predmet (zgornji zavihek Pot – Pot v predmet). Označimo pravokotnik (moder lik) in izberemo ikono na levi strani, ki se imenuje Uredi poti po vozličih. Ta tipka nam omogoča, da bomo lahko z pravokotnikom manipuliramo (glej spodnjo sliko).

Spremenimo moder pravokotnik iz zgornje slike  v spodnjo sliko tako, da kliknemo nanj. Pri tem smo pozorni smo na to da imamo vklopljeno tipko: Uredi po vozliščih. To je ikona, ki je na levi strani narisana pod puščico. Le-ta nam bo omogočila, da premikamo oglišča pravokotnika in mu tako spremenimo obliko.

Označimo moder lik ga podvojimo ter ga nato še zrcalimo.

Prestavimo moder lik tako, da se njegova oglišča ujemajo z oglišči zelenega šestkotnika.

Moder lik spremenimo tako, da se bo ujemal z oglišči obeh  šestkotnikov. Nato ga podvojimo. Moder pravokotnik, ki pri tem nastane spremenimo tako, da dobimo obliko 3D telesa.

Spremenimo barvo zadnjega štirikotnika, ki smo ga narisali (npr. v oranžno barvo). Nato označimo vse ploskve lika razen osnovne ploskve. To storimo tako, da kliknemo pušico ter shift na tipkovnici. Tipko držimo in označimo tiste dele lika, ki jih bomo rabili. To nam omogoča, da lik premaknemo. Nato osnovno oziroma spodnjo ploskev izbrišemo.

Narišemo še en zdelo majhen pravokotnik ter ga pobarvamo rdeče in postavimo na zgornjo plast šestkotnika. S tem ustvarimo višino razliko, ki bo kasneje med vsemi liki enaka. Rdeč trikotnik podvojimo in ga postavimo na prejšnji rdeč pravokotnik.

Rdeč trikotnik podvojimo in ga postavimo na prejšnji rdeč pravokotnik.

Označimo vse like na sliki in premaknemo označene like na spodnji del risalne podlage. Tam jih podvojimo in zložimo en na drugega (glej spodnjo sliko.)

Nato kliknemo na rdeč pravokotnik in vse rdeče pravokotnike izbrišemo.

Lik nato rotiramo in nato ustvarimo še en pravokotnik.

Lika med sabo prekrijemo. To storimo zato, da bomo dobili konico trikotnika. Na novo narejena lika označimo in gremo pod zavihek imenovan Pot, kjer kliknemo gumb Razlika. 

Tako dobimo špico oziromo konico, ki je oblike trikotnika. Konica predstavlja špico svinčnika.

Lik postavimo pod spodnji oranžen kvadrat in ga preoblikujemo, tako kot kaže spodnja slika.

Rdeč trikotnik podvojimo.Nato novonastali rdeč trikotnik spremenimo, podvojimo in zazrcalimo, tako, da imamo tri rdeče trikotnike, ki nam dajo spodnjo sliko.

Trikotnike skupaj zložimo. Trikotnikom spremenimo barvo in narišemo nov pravokotnik. Nato prekrijemo pravokotnik z špico trikotnika.

Ko sta lika prekrita označimo pravokotnik in sredinski trikotnik ter gremo pod zavihek Pot in izvedemo operacijo razlike med likoma.

Ko se operacija med likoma izvede dobimo spodnjo sliko. Nato ustvarimo nov lik pravokotnik in gremo pod zavihek Pot, kjer predmet spremenimo v pot. To nam omogoči, da bomo oglišča lika lahko manipulirali oziroma po svoje oblikovali.

Rjavo rdeč štrikokoten lik premaknemo v prazen prostor med liki in ga preoblikujemo.

Nato ustvarimo nov pravokotnik. To storimo zato, ker se želimo ustvariti prostorsko globino.Spremenimo barvo pravokotniku in ga za rotiramo. Postavimo ga na del špice trikotnika.

Nato pri obeh pravokotnikih naredimo naslednji postopek. Označimo en pravokotnik in stranski črn trikotnik, gremo pod zavihek Pot in uporabimo operacijo razlike.

Srednje razdelke obeh črnih trikotnikov pobarvamo z rjavo barvo.

Nato pobarvamo še en del konice in njegovo špico.

Nato podvojimo oranžen kvadrat. Lik postavimo poleg modrega lika, ga raztegnemo in prebarvamo v sivo barvo. Označimo siv lik in na desni strani kliknemo na Uredi pot po vozliščnih. Označimo desna oglišča sivega pravokotnika in pritisnemo gumb Ustavi vozlišča v izbrane segmente. Tako dobimo novo vozlišče med ognjiščema.To oglišče raztegnemo in preoblikujemo v puščico.

Nato spremenimo barve celega svinčnika po svoji izbiri in ga obrnemo v levo. Recimo takole:

Sedaj bomo postopek malce skrajšali, da ne bo preveč dolg. Naslednja poteza je da narišemo kvadrat in ga postavimo čez siv link. Nato izberemo operacijo razlika.

Svetlo in temno siv del označimo in ga pošljemo na dno zaslona.

Nato označimo svetlejši del (svetlo siv lik). To storimo zato ker ga želimo osenčiti. Pri osenčenju izberemo na desni strani enega od modrih kvadratkov. Mi se bomo poigrali z Ravnim prelivom (drugi moder  kvadratek). Kliknemo nanj in izberemo v istem stolpcu pod njim ikono svinčnika in lista (imenovano Edit gradient). S njo bomo določili še večje podrobnosti osenčenja.

S klikanjem funkcije (Edit gradient) dobimo dva vozlišča na obeh stranicah 4-kotnika. Levi del označimo z črno barvo in ga povlečemo v desno, da dobimo osenčenje, ki ga prikazuje spodnja slika.

Barvo puščice spremenimo v svetlo sivo.